donderdag 14 mei 2015

Doovegat achter Haastrecht en de Vlist...

           In Polder de Hooge Boezem, achter Haastrecht ligt sinds 2014 een waterberging en                                     natuurontwikkelingsgebied..  In de volksmond ook wel Doovegat genoemd..




 De Hooge Boezem achter Haastrecht is gelegen aan de Vlist, op de grens tussen de Krimpenerwaard en de Lopikerwaard. Bij grote wateroverlast in de IJssel, is het mogelijk is om ca. 73.000 m3 water in de waterberging te loozen...

Grote Zilverreiger..


De waterberging heeft verhoogde kaden en is wat uitgegraven. hier door is er blijvend ondiepe waterplas ontstaan met drogere en drassige gedeelten.. 


In korte tijd zijn hier vele vogelsoorten op afgekomen, om te foerageren en te broeden.. er zijn hier al diverse soorten steltlopers gezien zoals, tureluur, grutto, kluut, steltkluut, kleine plevier, strandloper, etc ook de lepelaar, blauwe, grote en kleine zilverreiger worden hier waargenomen.  vele eendsoorten, slobeend, kuifeend, winter en zomertaling, smient en bergeend.  meeuwsoorten zoals, visdief, zwarte stern, kokmeeuw, zilvermeeuw.. 



Het gebied rondom de waterberging bestaat uit rietland, grasland, waterpoeltjes, sloten en wandelpad.

Zomertaling, Bergeend, slobeend..




Bij de rietkragen achter de waterberging zie en hoor je de blauwborst, rietzanger, rietgors, kleine karakiet en nog meer vogels..


Visdief.


Grote Canadesche Gans..


Er is hier een mooi natuurgebied ontstaan..

Mussen..




Lepelaar en Kokmeeuw..



Blauwborst..



Rietzanger..


Bij de waterberging zie je naast het riviertje de Vlist, nog een van de 7 molens staan die vroeger de polder droogmaalden.  De als enige overgebleven "Boezemmolen nr 6"


De Vlist is een riviertje in de Krimpenerwaard in Zuid-Holland. De Vlist loopt van Schoonhoven naar Haastrecht waar ze uitmondt in de Hollandsche IJssel. Hierbij stroomt ze door Schoonhoven, Bonrepas, Vlist en uiteindelijk Haastrecht. De bochtige rivier heeft een lengte tien kilometer.



De Vlist is een veenrivier en werd vroeger gebruikt als boezem voor de polders rondom het riviertje, er stonden dan ook veel molens voor het verpompen van het water aan de oevers van de rivier. Vroeger werd de Vlist gebruikt voor transport van goederen, met name van Schoonhoven naar Utrecht. Tegenwoordig heeft de rivier vooral een toeristische functie.



Met name fietsers en wandelaars gebruiken het gebied voor hun tochten. In de zomer zijn de wegen naast de Vlist vol met motorrijders. De rivier zelf wordt vaak met kano's bevaren, die in Haastrecht kunnen worden gehuurd. In de winter, wanneer de rivier is dichtgevroren, wordt de Twee Provinciƫntocht gedeeltelijk over de rivier gereden.



Aan weerskanten van de Vlist zie je vele mooie oude boerderijen met uitgestrekte groene weilanden, hier ben je echt in het groene hart van Holland, het is de moeite waard om hier rond te rijden over de vele smalle wegen door de polder...



** Langs deze rivier (bij Bonrepas) werd Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V, op 28 juni 1787 door patriotten uit Gouda tegengehouden en vervolgens naar een boerderij aan de Goejanverwellesluis gebracht.





















zaterdag 2 mei 2015

Winterdijk en de Reeuwijkse plassen..

De Winterdijk,  tussen Gouda en Waddinxveen...



De Winterdijk is bijna twee kilometer lang en ligt in de
Polder Bloemendaal ( tussen Waddinxveen en Gouda ) het is een kleine lage dijk ..
De dijk ligt in de polder Bloemendaal..

Brandgans..

De smalle lage dijk heeft alleen een wandelpad..


Deze dijk is in de Middeleeuwen aangelegd om ervoor te zorgen dat het
ontgonnen land achter de Gouwe bij hoog water niet overstroomde. De dijk liep
evenwijdig aan de Gouwe..  Het gedeelte van de Winterdijk in Gouda bestaat niet meer.. 
 ( op een klein stukje na )

Blauwe reiger..


Langs de Winterdijk liggen twee brede vaarten, en aan bijde zijden liggen de weilanden, waar veel vogels verblijven, zoals brandgans, grote canadese gans, grauwe gans,  in het voorjaar zie je hier de \Grutto, Tureluur, Kievit, Visdief



       Het is een leuk stukje natuur, en dan te bedenken dat de winterdijk al ruim 300 jaar bestaat..

Geriefbosje of houtbosje..

er ligt ook een natuurwandelpad door de weilanden.


De Reeuwijkse plassen..


De Reeuwijkse plassen zijn een tiental plassen bij Reeuwijk en Gouda..


Ze zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes. De plassen hebben allemaal een rechthoekige vorm, waarin de vroegere verkaveling van de veengronden uit de tijd van de 'Grote Ontginning' nog valt te herkennen. De totale oppervlakte is circa 735 hectare....



De plassen in de 18e eeuw ontstaan door turfwinning. Vanuit dorp Sluipwijk werd het veen tot ver onder het grondwaterpeil weggebaggerd, en gedroogd tot turf die werd opgestookt door de pottenbakkerijen en bierbrouwerijen van Gouda. 


2 plassen zijn later gegraven tbv zandwinning.


Tussen de plassen door loop of fiets je over smalle weggetjes en rondom het water ervaar je het oude polderland met zijn houtkaden, rietkragen, dijken en boerenweggetjes.


Zaagbek..

Rietgors..

Rietzanger..


     Het is een zeer veelzijdig waterrijk gebied met een grote verscheidenheid aan flora en fauna...    Het gebied bestaat onder meer uit bos- en weidegebied en grote waterpartijen. 
Om het gebied liggen nog uitgestrekte weilanden..


Vooral in de winter zijn er genoeg watervogels te zien op de plassen..
Zoals geoorde fuut, brilduiker, smient, krooneend, kuifeend etc

Krooneend..


In de plassen liggen voldoende kleine eilandjes waar de kokmeeuw, visdief en zwarte stern kunnen broeden..



Brilduiker..

Geoorde Fuut..