zondag 5 oktober 2014

Zevenhuizen/Moerkapelle


                 Zevenhuizen en Moerkapelle..


                  De Molen van Zevenhuizen in de Tweemanspolder en de Eendrachtspolder..





De molens van de  Molenviergang Zevenhuizen.. in de Tweemanspolder..

De Molenviergang is een molengang bestaande uit vier achter elkaar geschakelde windmolens, ten Noorden van Zevenhuizen aan de Rotte. De 4 molens zijn gebouwd rond 1722, om het hoogte verschil tussen het polder niveau en het niveau van de rivier de Rotte te overbruggen ( ca 4.5 meter ) in 3/4 stappen. bijna 200 jaar hielden de molens de polder droog..
De Tweemanspolder Molen No.4 is een grondzeiler. De molen is in 1722 gebouwd voor de bemaling van de Katgespolder en de Swanlasche polder, die beide tot plassen waren uitgeveend. Sinds de droogmaking van de Katgespolder maakt de molen deel uit van de molenviergang Tweemanspolder als bovenmolen. De molen is voorzien van een scheprad met een diameter van 5,95 m. 
Voor bemaling van de polder zijn de molens in 1953 buiten bedrijf gesteld. Ze zijn wel maalvaardig en draaien tweemaal per maand, op zaterdag. voor meer info    www.verenigingmolenvrienden.nl

De Tweemanspolder Molen No.1 is een grondzeiler De molen is in 1730 gebouwd en is de ondermolen van de molenviergang Tweemanspolder. De molen is voorzien van een scheprad...
De Tweemanspolder Molen No.2 is een grondzeiler. De molen is in 1729 gebouwd en is de tweede trap van de molenviergang Tweemanspolder. De molen is heeft een scheprad met een diameter van 5,98 m...
De Tweemanspolder Molen No.3 is een grondzeiler. De molen is in 1792 gebouwd ter vervanging van een eerdere molen die in dat jaar afbrandde, en is de derde trap van de molenviergang.



De Eendrachtsmolen.. In de Eendrachtspolder..

Na de droogmaking van de Catgispolder word de molen de 'nieuwe gemeene molen'genoemd. Na de droogmaking van de polder Schwanla ( Eendrachtspolder ) word de naam gewijzigd in Eendrachtsmolen.  Zie foto hier onder..
De molen was de vierde trap voor het bemalen van de Eendrachtspolder. Op het zuideinde staan nog 2 geknotte molens ( de 1e en de 2e bovenmolen ) Er zijn meer molens geweest in de polders van Zevenhuizen en Moerkapelle maar die zijn verdwenen..

De Eendrachtsmolen bij de jachthaven.


Afgeknotte watermolens gebouwd in 1752. Zuideinde  Zevenhuizen ( nu Rotterdam )  
      
            
Hieronder een oude foto van de 2 bovenmolens aan het Zuideinde Zevenhuizen.

De Molens van Moerkapelle..
                                        ( In de polder Honderdmorgen of Wilde Veenen.. )

Moerkapelle heeft acht molens waarvan er zeven afgeknot zijn..
Molen nummer 1 was een in 1648 gebouwde, achtkantige molen. Het is de ondermolen van de schepradgang van zeven molens.  Het is een poldermolen type grondzeiler gelegen aan de Rottedijk. Vroeger pompte deze molen het water uit de Polder Wilde Veenen in de rivier de Rotte. Na het plaatsen van een gemaal werd de molen overbodig. Daarom werd de molen afgeknot (wieken en het pompsysteem werden verwijderd), zodat de molen een woonhuis werd...
Molen nummer 2 was een in 1648 gebouwde, achtkantige poldermolen van het type grondzeiler.  Vroeger pompte de molen het water uit de polder Wilde Veenen in de rivier de Rotte. Na het plaatsen van een gemaal werd de molen overbodig. De molen werd afgeknot dat betekent dat de wieken en het pompsysteem werden verwijderd. Sindsdien is het een woonhuis  Molen nummer 2 was de onderste middelmolen van de schepradgang van zeven molens.
Molen nummer 3 is een omstreeks 1648 gebouwde, achtkantige molen gelegen aan de Rottedijk. Het is de bovenste middelmolen van de schepradgang van zeven molens. De molen is een poldermolen type grondzeiler. Vroeger pompte deze molen het water van De polder Wilde Veenen in de rivier de Rotte. Na het plaatsen van een gemaal in 1924 werd de molen overbodig. Daarom werd de molen tot de eerste bindlaag omstreeks 1926 afgeknot. Dat betekent dat de kap van de molen werd verwijderd. Sindsdien is de molen een woonhuis.
Molen nummer 4 was een omstreeks 1648 gebouwde, houte achtkantige molen. Later werd de onderbouw voorzien van een stenen onderbouw waarbij de houten achtkant werd ingekort. Het is de bovenste middelmolen van de schepradgang van zeven molens. De molen ligt aan de Rottedijk te Moerkapelle. Vroeger maalde deze molen het water uit de polder Wilde Veenen in de rivier de Rotte. Na het plaatsen van een gemaal in 1926 werd de molen afgeknot tot de eerste bindlaag. Hierbij werden de kap, de wieken en het pompsysteem verwijderd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de molen door de Duitsers als wachtpost gebruikt. Zij hebben toen de tweede verdieping laten bouwen.
Molen nummer 5 van de polder Wilde Veenen wordt ook "De Oorsprong" genoemd, omdat deze molen bij het begin van de rivier de Rotte ligt. Het was een poldermolen van het type wipmolen met waarschijnlijk de oudste ondertoren in Nederland. De molen had oorspronkelijk een scheprad. Omstreeks 1651 werd de molen voorzien van een vijzel met een diameter van 1,52 m en een spoed van 1,29 m. De molen werd toen een bovenmolen van een tweegang vijzelmolens. De andere vijzelmolen is molen nr 6. Vroeger pompte deze molen het water van de polder Wilde Veenen in de rivier de Rotte, maar na het plaatsen van een gemaal kwam deze molen buiten gebruik te staan. De molen werd in 1926 afgeknot, waarbij het bovenhuis, de wieken en het pompsysteem werden verwijderd. Sindsdien is het een woonhuis.
Molen nummer 6 of Aalsmeerse molen is een houten achtkantige molen en bevindt zich aan de Rottedijk. Molen nummer 6 is de oudste vijzelmolen van Nederland.  De molen is al direct bij de bouw uitgevoerd met een vijzel met een diameter van 1,52 m en een spoed van 1,29 m. De molen was de ondermolen van een tweegang vijzelmolens. De andere vijzelmolen is Molen nr 5Deze molen werd ook wel de Aalsmeerse Molen genoemd, omdat hij vroeger in Aalsmeer stond. Hij is later verplaatst naar Moerkapelle. Vroeger maalde deze molen het water uit de polder Wilde Veenen in de river de Rotte. De molen ligt tegenwoordig niet meer aan de Rotte. Op oude kaarten is te zien dat het vroeger wel het geval was. Toen er in 1926 een gemaal kwam, werd de molen afgeknot. Dat betekent dat de kap, de wieken en het pompsysteem werden verwijderd. Na de oorlog werd de molen in gebruik genomen als luchwachtpost. Daartoe werd het achtkant met ongeveer een meter verhoogd. Nu is de molen een woonhuis. Van alle zeven Wildeveense molens is deze molen het best bewaard gebleven.

Molen nummer 7, door zijn grootte ook wel De Platluis genoemd, was een hulpmolen voor het bemalen van het lagere gedeelte van polde De Wilde Veenen bij Moerkapelle. Het was de kleinste molen van de polder. Het was de enige poldermolen die niet aan de Rottedijk lag, maar tussen de Middelweg en de Schravenwildertpad, ongeveer 100 meter buiten het dorp. De molen maalde het water uit de Honderd Morgen of De Wilde Veenen naar de grote duikertocht. Vanuit deze tocht kon het water naar de rivier de Rotte gemalen worden. In 1808 werd de wipmolen gesloopt en op de fundering ervan werd de huidige, stenen grondzeiler gebouwd. In 1924 werd de molen gedeeltelijk gesloopt, de wieken en het scheprad werden verwijderd en in 1976 werd de molen ingericht tot woonhuis.
                                 De onderstelling stelling van steen en beton in de Julianastraat.
De molen van fa. Hertog, de Hertogmolen genaamd, is een kleine draaivaardige wipmolen (voorheen op stelling) in Moerkapelle.  De molen is gebouwd door molenmaker Bas Hertog sr. om elektriciteit op te wekken ten behoeve van zijn bemalingsbedrijf. Het bedrijf had zijn oorsprong in polderbemaling met klassieke houten windmolens. De heer Hertog overleed nog voordat zijn molen was voltooid. In 1985 werd de molen op een stelling van steen en beton geplaatst. Het gevlucht lijkt Oudhollands, maar wijkt wat af. De maker heeft zijn molen nooit kunnen voltooien: een binnenwerk is nooit aangebracht, met uitzondering van een bovenwiel.  In 2008 waren er plannen om het wipmolentje dat geen functie had voor het bedrijf te slopen, maar deze zijn niet doorgegaan. In augustus 2008 is de molen verplaatst naar een plek iets ten westen van Moerkapelle, naast Molen nr 6 van de polder de Honderd Morgen. Dit is een toepasselijke plaats, omdat de grootvader van dhr. Hertog molenaar op deze molen is geweest...


Het bovendeel van de Hertogmolen..


                Boerderij Stolpenburg - Moerkapelle.

Boerderij Stolpenburg. Deze omstreeks 1660 gebouwde boerderij is een van de zeldzame stolpboerderijen in Zuid-Holland..

Boerderij  Land van Kanaan

1 opmerking: