woensdag 8 april 2015

Oostpolder bij Gouda..



                                         De Oostpolder bij zonsopgang en en dikke mist..

Tussen Gouda en het t,Weegje bij Waddinxveen ligt een nieuw wandel, natuur en recreatiegebied.


Het gebied ligt tussen het Gouwekanaal en de ringvaart van de Zuidplaspolder, het is een bijzonder waterrijk poldergebied dat vanaf eind 2012 toegankelijk is voor bezoekers.

De Oostpolder vormt het laatste stukje onverveend  veenweidegebied tussen Gouda en Rotterdam want zo'n beetje alle polders die zijn gelegen tussen deze twee steden zijn in de 16e t/m 17e eeuw verveend voor turfwinning. 

De Oostpolder is ontstaan toen in 1863 de na droogleggen van het door turfwinning ontstane meer de Zuidplas de overgebleven polders: Broek, Thuijl, 't Weegje, Broekhuijzen werden samengevoegd als het waterschap de Oostpolder in Schieland. In de polder liggen de buurtschappen Broek en Broekhuizen.


Een gedeelte van een oude kaart, waar het in 1939 gegraven Gouwekanaal nog niet te zien is..


In de polder Broek, gelegen ten zuiden van de spoorlijn, zijn de oorspronkelijke kavelsloten nog goed zichtbaar in het huidige landschap. In dat gebied bevond zich het Goudse Bos. In 1377 werd dat bos gekapt en als landbouwgrond verkocht of verhuurd. Alle nieuwe percelen waren even groot, ongeveer 750 meter lang en 68 meter breed. Maar één perceel had een andere vorm: een driehoek. Het is nog steeds herkenbaar als het perceel tussen 't Weegje en de spoorlijn. Aan de oostkant van de polder Broek was al in 1340 de Waddinxveense wetering gegraven. De wetering liep evenwijdig aan de Gouwe en kwam uit in de Hollandsche IJssel. Tegenwoordig staat de wetering bekend als de Alpher Wetering. De wetering diende als ontginningsbasis waaraan boerderijen lagen (westkant). Deze ontginningsbasis was nodig voor de afwatering van het gebied.


                          Op de achtergrond de spoorbrug over de Gouwe en een oude boerderij..


Het is een mooi weide-/polderlandschap met veel weidevogels en grazende weidedieren.

Grutto.





Het polderpark Oostpolder heeft rondom een fietspad, een laarzen/vlonderpad, weilanden met natuurvriendelijke oevers, speelattracties voor kinderen, en een trimbaan.
Aan de andere kant van de Oostpolder richting Gouda ligt het sportpark van voetbalvereniging Donk en het bedrijvenpark.

Grote Canadesche gans en brandgans..


Noordelijk van het Polderpark Oostpolder ligt het Natuur- en recreatiegebied het Weegje. Vanuit de Oostpolder te bereiken over de Broekweg en het fietspad langs het spoor, en dan via een tunnel onder het spoor door. 

Fazant..

Grote Zilverreiger..




De Oostpolder is een belangrijk weidevolgelgebied. Om de weidevogels niet te verstoren is het wandelpad gedurende het vogelbroedseizoen van 1 maart tot 1 juli afgesloten. Je kunt vanaf het fietspad of het vogelkijkscherm naar de vogels kijken.


Brandgans..

Buizerd..

Bergeend..

Bruine kiekendief..

Fuut..


In 1828 werd begonnen met het graven van de ringvaart en de aanleg van een dijk rond de in 1816 drooggemalen Zuidplaspolder. Hierbij werd het westelijke gedeelte van Broek afgesneden. Het droogmalen van de polder duurde tot 1839. Het resultaat was een hoogteverschil van drie tot vier meter tussen de drooggemalen Zuidplaspolder en de Oostpolder in Schieland. Dit verschil is nog steeds duidelijk zichtbaar. De Zuidplaspolder is de laagst gelegen polder van Nederland. Na het aanleggen van de ringvaart werd in de wetering tussen de polders Broek en Broekhuizen een schutsluis aangelegd. De restanten van deze schutsluis zijn nog aanwezig. Ten noorden van deze wetering ligt de huidige Tweede Moordrechtse Tiendeweg.


 Voor de scheepvaart was de overgang van de Hollandsche IJssel in de Gouwe een steeds groter knelpunt in de binnenvaartroute tussen Rotterdam en Amsterdam. Sinds het einde van de negentiende eeuw bestonden daarom al plannen voor een nieuwe verbinding tussen de twee rivieren. Pas in 1922 werd het besluit genomen om het Gouwekanaal aan te leggen. Hierdoor werd de Moordrechtse Tiendeweg verdeeld in een Eerste en een Tweede Moordrechtse Tiendeweg. Door de aanleg van het kanaal werd ook de Oostpolder gesplitst in een noordwestelijk en een zuidoostelijk deel. In het zuidoostelijke deel zijn de wijken Kromme Gouwe en Korte Akkeren aangelegd. Het noordwestelijke deel is de huidige Oostpolder. Door de aanleg van het kanaal verdween een groot gedeelte van het Land van Thuil en werd de Alpher Wetering verlegd.

Aan de noordkant van de Oostpolder ligt een oud vervallen sluiscomplex "het Moordsche Verlaat"


                            De sluis word al lang niet meer gebruikt, de sluisdeuren zijn in slechte staat.             ( in het midden is de sluis afgedamd )  


De naam Broekweg herinnert aan de in 1870 opgeheven Gemeente Broek, waaronder Broekhuizen, Thuil en Het Weegje behoorden. Het gebied werd ingelijfd door Gouda en Waddinxveen.


Aan de Broekweg bevindt zich een elektrisch gemaal dat dateert uit 1933. Het slaat het water van de polder uit op de Gouwe. Tot het begin van de twintigste eeuw werd de bemaling gedaan door poldermolens. Aan de Eerste Moordrechtse Tiendeweg staat nog de romp van de Mallemolen. De andere poldermolen, de Moordsche Wip, lag in het noorden van Oostpolder en is in 1907 gesloopt vanwege de aanleg van de spoorbrug over de Gouwe. Vlakbij het gemaal bevindt zich een niet meer functionerende en vervallen schutsluis met twee vaste bruggen.  Deze bruggen zijn tussen 1928 en 1933 gebouwd, ten tijde van de aanleg van het Gouwekanaal. De sluis maakte scheepvaartverkeer mogelijk tussen de Oostpolder met een lager waterpeil en het Gouwekanaal met een hogere waterstand. Het scheepvaartverkeer dat gebruik kon maken van deze schutsluis was relatief kleinschalig en moest een eventuele mast neer kunnen laten.


De opgeknapte Mallemolen, aan de andere kant van het Gouwekanaal..
( Het zuidoostelijke deel van de Oostpolder bij Gouda )


Knobbelzwaan..




3 opmerkingen:

  1. Het vlonderpad zit op slot met een dikke ketting. 03-03-2020. Mag hier niet meer gewandeld worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie en waardevolle beschrijving van dit gebied

    BeantwoordenVerwijderen