Vandaag weer wezen wandelen in het Amsterdamse Waterleidingduinen gebied..
De AWD is een van Nederlands grootste duingebieden en wordt grotendeels gebruikt als waterwingebied voor de regio Amsterdam.
Het gebied kent een grote landschappelijke variatie (van zeer open tot zeer dicht) en een rijke flora en fauna. De AWD is toegankelijk voor het wandelpubliek. je moet wel een kaartje kopen bij een van de 4 ingangen.. Ik vind zelf de ingang Panneland bij Vogelenzang het beste..
Vanaf hier loop je makkelijk naar de irrigatie kanalen, waar langs je leuk kan wandelen.
De zomerstorm van afgelopen week, heeft ook hier een aantal bomen geveld..
De Vos ( Vulpes vulpes ) ook wel gewone of rode vos genoemd... De vos is een van de grootste roofdieren die nog vrij in Nederland voorkomt.
Hier in de AWD zijn er genoeg vossen, een klein aantal zijn zo gewend aan mensen dat ze je op het wandelpad staan op te wachten. ( doordat ze gevoerd worden, wat niet mag )
Of je in het voorjaar, winter, zomer of najaar naar het AWD gaat, er is altijd wel iets te zien.
De Damherten zie je volop aan beide zijden van de wandelpaden in het bos,,
De zandhagedis (Lacerta agilis) komt in Nederland vooral voor op heideterreinen op hogere zandgronden in het oosten, zuiden en midden van ons land. Opvallend zijn de groene flanken van de mannetjes in het voorjaar. De zandhagedis staat op de Rode Lijst aangemerkt als "kwetsbaar"
Bruine sprinkhaan ( Chorthippus brunneus )
Duinkruiskruid en jacobskruiskruid zijn varianten van dezelfde plantensoort. Ze zijn berucht om hun giftigheid voor paarden en andere dieren. Natuurbeheerders letten erop dat in het hooi dat ze aan boeren verkopen geen kruiskruid zit. Duinkruiskruid en jakobskruiskruid horen bij dezelfde soort, maar hun uiterlijk en groeiplaats zijn verschillend. Het jakobskruiskruid heeft een krans van gele lintbloemen, en het duinkruiskruid niet. Jakobskruiskruid kan niet tegen de zoute zeewind. Het duinkruiskruid groeit juist volop in de duinen, vooral op kalkhoudende bodem. Deze plant komt alleen aan kusten van Noordwest-Europa voor.
Er is genoeg te zien onderweg, roodborst tapuit, putter, groenling, tjiftjaf, en vele soorten libellen..
Duinroosje ( Rosa pimpinellifolia ) zijn overal in de Nederlandse duinen te vinden, en hier en daar op zandgronden in het binnenland. De planten blijven laag en bloeien uitbundig met lekker geurende creme- witte, soms roze, bloemen.
Als de je naar het strand en de zee wil, hoef je alleen de wegwijzers maar te volgen.....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten