zondag 20 september 2015

De Oostvaardersplassen en omgeving Elspeet..



De Oostvaardersplassen is natuurgebied van zo'n (56 km²) tussen Almere en Lelystad in de Nederlandse provincie Flevoland. De Oostvaardersplassen zijn van groot belang als moerasgebied en overwintergebied voor vogels. Het gebied heeft een nat en een droog gedeelte. Het droge gedeelte is geschikt voor grote grazers, zoals het Edelhert, Heckrunderen en Konikpaarden..

Het gebied is beperkt toegankelijk voor bezoekers en geniet wettelijke bescherming. Het is vrijwel geheel aangewezen als Vogelrichtlijngebied en Staatsnatuurmonument. Sinds 1999 bezitten de Oostvaardersplassen het Europees diploma voor natuurbeheer, een erkenning die iedere vijf jaar moet worden geƫvalueerd namens de Raad van Europa.

Ik heb in de vroege morgen de auto bij het natuurbelevingscentrum bij Almere neergezet.
fiets uitgeladen en ben op pad gegaan.   Aan deze westkant van de oostvaardersplassen ligt het Jan van den Boschpad.    ( een fietspad van 4 km lang en ook een stuk wandelpad ) 
 Vanaf deze kant heb je een goed uitzicht op het gebied, dat bestaat uit ondiepe plassen, graslanden, boomgroepen en rietvelden.


Bij het wandelpad aangekomen zag ik al een vos aan de overkant van het water staan, het was nog donker, dus de flits licht zijn ogen op.



In de schemer zie je de contouren van de edelherten en heckrunderen die op het grasland aan het grazen zijn..





De Oostvaardersplassen is door het met rust laten van natuur een echte wildernis geworden met moerasgebied, grote plassen en ruige graslanden.







Toen ik bij het pad stond te wachten voor de zonsopgang zag ik dat de vos terug kwam lopen.. 




                                                     
Nadat het gebied aangewezen was als Staatsnatuurmonument zijn grote grazers uitgezet. Als eerste werden de heckrunderen vrijgelaten en later de konikpaarden. De heckrunderen en de konikpaarden houden het gras kort. Voor de variatie zijn er ook edelherten vrijgelaten omdat ze voornamelijk struiken eten.

Het heckrund, ( Bos taurus ) graast in Nederland op de Oostvaardersplassen en op de slikken van Flakkee. Het dier is de uitkomst van een terugfokprogramma om de oeros terug te krijgen. Het terugfokken is redelijk goed gelukt. Het dier is in staat om in het wild te overleven, maar hij is minder groot en sterk als de oeros. In de winter kan een heck rund makkelijk 30% van zijn lichaamsgewicht kwijtraken, waardoor hij er mager uitziet.

Door de zonsopkomst kon ik ook de edelherten en heckrunderen nu beter zien..

Honderd meter naast mij hoorde ik plots geplons.. Het waren 2 edelherten die de vaart overzwommen, zij kwamen uit de bosstrook bij het fietspad...

Hierna de fiets ingeladen en op weggegaan naar de Grote Praambult..

De Grote Praambult is een uitzichtspunt, dat ligt in de bocht van  de praamweg net als je de brug over de Lange Vaart overkomt..  vanaf hier heb je een groots uitzicht over de Oostvaardersplassen..

Aan de rechterkant van het uitzichtpunt liep een grote kudde Konikpaardaarden ( Equus caballus caballus ) waarschijnlijk meer dan 200 stuks.
                            Het Konikpaard  is een van de grote grazers in de Oostvaardersplas.
                            Het dier is in Polen gefokt om op het oerpaard, de tarpan te lijken..

Op de achtergrond de Konikpaarden, op de voorgrond lopen een aantal edelherten..

Aan de linkerkant van het uitzichtpunt  zie je op de voorgrond de heckrunderen grazen, op de achtergrond zie je de grote groep edelherten ( de groep bestond uit vooral hindes en hun jongen en wat jong mannetjes..

Eind oktober 2013 is er door Staatsbosbeheer een telling gedaan van de edelherten, konikpaarden en Heckrunderen in de Oostvaardersplassen.. volgen de telling waren er toen tussen de 1950/2300 edelherten, 825/975 konikpaarden en 180/195 Heckrunderen.



Ik denk dat er zeker meer dan 600 edelherten te zien waren, vooral met een verrekijker of spottinscope kan je heel het gebied afzoeken..

Als je vanaf de praambult de praamweg afrijdt richting Lelystad kom je bij de knardijk. Hier ligt het buitencentrum Oostvaardersplas, vanaf hier kan je wandelingen maken over het Oostvaardersveld.


Je maakt een wandeling door/langs  rietmoeras, waterpartijen, grasvlaktes, ruigte en bos.  Hier heb je grote kans om tussen de konikpaarden te lopen, en met wat geluk van dichtbij heckrunderen of edelherten te zien ( s,morgens vroeg en als het rustig is maak je de meeste kans )

grote groepen groenlingen waren aan het foerageren in het veld..



 De edelherten, konikpaarden en Heckrunderen leven in de Oostvaardersplassen op een natuurlijke manier in wilde kuddes. Zij spelen een belangrijke rol in de natuurlijke dynamiek van het gebied. Zonder het grazen van de grote hoefdieren groeit het moeras dicht en verdwijnen de moerasvogels.


                                                                  Grote open vlaktes..

Buizerd


Vechtende hengsten, ze kunnen flink te keer gaan, bijten, schoppen en achter elkaar aan rennen..




Kijkhut de Zeearend staat in dit gebied..

Vanuit de kijkhut heb je ruim uitzicht over de Oostvaardersplas richting Almere..

Volop brandganzen en een aantal grote canadesche ganzen, op de achtergrond de konikspaarden..

Het Oostvaardersbos, De Driehoek en het Kotterbos doen in de wintermaanden dienst als rustgebied voor de edelherten, heckrunderen en konikpaarden. De gebieden zijn dan beperkt toegankelijk voor het publiek. Ook het wandelgebied aan de Knardijk en de spoorbaan zijn dan gesloten voor publiek.



Al vanaf het allereerste begin trokken de Oostvaardersplassen veel vogels. Bij de Oostvaardersdijk en Knardijk en rond het hele gebied staan kijkhutten, om het gebied rustig te bekijken zonder de dieren die hier leven te verstoren.

grote zilverreiger.

blauwe reiger.

grote bonte specht.

Al vanaf het allereerste begin trokken de Oostvaardersplassen veel vogels. Bij de Oostvaardersdijk en Knardijk en rond het hele gebied staan kijkhutten, die speciaal zijn ingericht om het gebied rustig te bekijken zonder de dieren die hier leven te verstoren.

De zeearenden broeden in dit gebied. Ontsnapte Bevers hebben hun weg gevonden vanuit het natuurpark Lelystad.  De kadavers van de dieren blijven liggen, die op zijn beurt weer aaseters zoals vossen, kraaien, zeearenden en gieren aantrekken..




                                  Aan de kant van de oostvaardersdijk liggen grote plassen..


Vanuit de kijkhut kan je volop watervogels zien..

tafeleend..

                                                 Uitzicht op het Markermeer bij Lelystad..


Aan het eind van de middag had ik het rondje oostvaardersplassen gedaan.

Hierna ben ik nog even wezen fietsen in de omgeving van Elspeet..

 Staverdense Beek op het Landgoed Staverden..

Ik heb de auto bij op de Staverdenseweg gezet, fiets uitgeladen en op pad gegaan.

Ik ben nu in het gedeelte "Het landgoed van Staverden"




Het is een gevarieerd oud bos- en cultuurlandschap langs de Staverdense Beek.. 

                                                                   Staverdense Beek 


 bossen en beukenlanen afgewisseld met akkers, weilanden en monumentale boerderijen..

Staverdense Beek 

     


Aan de Staverdenseweg ligt ook het Kasteel Staverden.  Het huidige kasteel is inmiddels al het vierde kasteel dat  gebouwd op de fundamenten van het 1e kasteel  gebouwd door Graaf Reinald I van Gelre rond 1300 

 De Staverdense beek kronkelt door het bos..




De paddestoelen komen overal al te voorschijn..




De Frederik Bernard Hoeve werd in 1914 gesticht door de toenmalige eigenaar van het landgoed Staverden

Tussen de de bossen liggen verschillende weilanden met oude boerderijtjes..

De Elspeetse heide...


De Elspeetse Heide is een restant van een gigantische heidevlakte die zich uitstrekte over dit deel van de Veluwe. Er loopt ook een schaapskudde over de heide. De schaapskooi staat bij Elspeet..

Roodborst tapuit...



Tussen de Elspeetseheide en de Nunspeetseweg waren een aantal wilde zwijnen aan het wroeten in de grond, het lukte niet om een foto te maken. zo gauw ze mij zagen waren ze weg..



Molen De Hoop in Elspeet..












Geen opmerkingen:

Een reactie posten