zondag 20 december 2015

Velduilen in de Eendrachtspolder...


Velduil.   Asio flammeus



In de Eendrachtspolder bij Zevenhuizen ZH, zijn al sinds half November een aantal velduilen neergestreken. De velduilen zijn goed te zien vanaf de slingerdijk.


Sinds het bij veel vogelaars bekend is, is het al een paar weken een grote drukte om de velduilen te zien.. er staan soms meer dan 40 auto,s op de dijk..



De velduilen vliegen of zitten langs de rand van de sloot en de akker, en komen soms tot op de dijk..


Leuk die 5 velduilen zo vlak bij huis.. ( bijna in de achter tuin )


 Velduilen zijn zeldzame grondbroeders van ruige terreinen met open plekken, zoals duinvalleien, rietmoerassen en hoogvenen. Het voedsel bestaat grotendeels uit woelmuizen (vooral veldmuizen). Daarnaast worden andere muizen en vogels gegeten. Velduilen zijn echte zwervers die zelfs afgelegen eilanden weten te bereiken. In Nederland geboren velduilen trekken soms weg tot in noordelijk Scandinavië en Rusland, maar andere blijven binnen de landsgrenzen.


De velduil broedt vooral in Noord- en Oost-Europa, maar komt op trek ook elders in Europa voor. De Scandinavische landen en Wit-Rusland herbergen de grootste populaties.


De velduil zoekt voedsel in doorgaans open, grazige gebieden met een hoge dichtheid aan muizen (duinen, graslanden, lage moerassen, heide en hoogveen).Daarnaast ook andere open gebieden, waar andere prooidieren zoals vogels op het menu staan, bijvoorbeeld  bonte strandlopers op het wad. Bij het jagen wordt gebruik gemaakt van variaties in terreinen vegetatiestructuur om de prooi te verrassen.  Korte vegetaties in combinatie met een hoge muizendichtheid zijn de twee belangrijkste factoren die een gebied geschikt maken als broedgebied. Nesten worden gebouwd in verschillende typen lage vegetatie vrij op de droge grond. Nesten kunnen ook bedekt zijn door hoog gras, riet of een struik en kunnen gepositioneerd zijn tegen een heuvel of beschutting gevende constructie/vegetatie.




De velduil is deels overdag actief de velduil zit vaak op de grond, hoog op een polletje gras of verstopt in het gras.  Aan het eind van de middag is het een prachtig schouwspel om een velduil te zien jagen. 

Tijdens het baltsen vliegen velduilen hoog de lucht in en klappen met hun vleugels beneden het lichaam. De vlucht is veerkrachtig en schommelend met roeiende vleugelslagen en stijf gehouden vleugels.KleedVerenkleed is licht geelbruin, beigewit en zwaar gestreept en lijkt daarmee qua kleed het meest op een ransuil. In vlucht is een velduil te onderscheiden van een ransuil door de witte vleugelachterrand, geheel zwarte vleugelpunten en lichte buik.





De velduil broedt vooral in Noord- en Oost-Europa, maar komt op trek ook elders in Europa voor. De Scandinavische landen en Wit-Rusland herbergen de grootste populaties.





De rug is donker met talrijke vaalwitte vlekken. Doordat ook de buik en de onderzijde vaalwit zijn, maakt de vogel met name in de vlucht een lichte indruk. De grote kop bevat een opvallende, ronde gezichtssluier, felgele ogen en twee korte oorpluimpjes. De velduil is ongeveer 38 cm groot en 200 tot 500 gram zwaar.   Het verenkleed is geelbruin van kleur



Velduilen hebben lange en tamelijk spitse vleugels en felgele ogen. 

                             





In tegenstelling tot de meeste andere uilen zijn velduilen ook overdag actief. De vogel jaagt in een trage glijvlucht laag over open landschap.


De velduil staat op de rode lijst..



De uilen zwerven, zowel in het overwintering- als broedgebied net zo lang rond tot ze een goed jachtterrein hebben gevonden. Het voedsel van de velduil bestaat voor meer dan negentig procent uit woelmuizen; vooral veld- en aardmuizen. Ze broeden waar ze voldoende voedsel vinden en zijn in tegenstelling tot veel andere soorten niet plaatstrouw.


Ik heb er 5 tegelijk in de Eendrachtspolder zien vliegen.. ( er schijnen er 8 te zijn )




De opkomst van vogelaars en natuurliefhebber word steeds groter. Er staan soms ook auto's uit Belgie en Duitsland..
 De kijkers stonden eerst netjes op de dijk en een enkeling word terug gefloten als hij naar beneden liep.
Als ik nu langs fiets, zie ik de vogelaars zelfs achter de velduilen aanrennen en iedereen staat onder in de dijk !!!
Er staan soms ook auto's uit Belgie en Duitsland ..



Het is uit de hand gelopen.. !!

Onderstaand artikel is door de redactie van Omroep Zuidplas gepubliceerd op  30-12-2015

Ingrijpen door politie en gemeente noodzakelijk nadat zeldzame velduil nog zeldzamer geworden is in Zuidplas...

Onlangs streek een aantal zeer zeldzame velduilen neer in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen. Helaas bracht dit overwinteringsbezoek ook de nodige andere bezoekers op de been, met alle gevolgen van dien voor de uilen en voor de omgeving.

De velduilen die momenteel in de Eendragtspolder verblijven worden tot de één na zeldzaamste uilen van Nederland gerekend. Vermoedelijk is deze groep afkomstig uit noord- en oost Europa en brengen ze hier een deel van de winterperiode door. Juist die zeldzaamheid van de dieren trekt een grote groep vogelliefhebbers aan die gewapend met camera's en verrekijkers de polders in trekken. 

Vanaf begin december van dit jaar zijn de vogels gesignaleerd bij Zevenhuizen, en vanaf die tijd is het dus ook erg druk met vogelliefhebbers in de Eendragtspolder. Spotters, fotografen maar ook "dagjesmensen" rijden af en aan over de doodlopende weg die door de polder loopt, de zogenaamde Slingerkade. Op deze smalle weg geldt een parkeerverbod waar de de vele bezoekers zich helaas weinig van aantrekken. Ter hoogte van de velden waar de uilen zich zouden bevinden worden auto's links en rechts in de wegkanten gezet,  met grote schade aan de bermen en lange verkeersopstoppingen als gevolg. Op het hoogte punt van de bezoekersinvasie werden 68 geparkeerde auto's in een half uur tijd geteld. Bijkomend gevolg van de parkeer- en kijkersfile is dat de weg voor hulpdiensten een bijna onneembare vesting wordt, zoals deze week bij een incident bleek, en dat ook de bezoekers van de verderop gelegen roeibaan het complex nog slechts met veel moeite konden bereiken.

Maar de grootste gevolgen zijn er mischien wel voor de vogels zelf. Begin december zijn er maar liefst acht van de zeer zeldzame velduilen geteld in het gebied. Helaas zijn er inmiddels drie overleden exemplaren aangetroffen. Van één vogel wordt vermoed dat hij in schrikdraad terecht is gekomen, van de tweede is de doodsoorzaak onbekend, nummer drie is onlangs met een gebroken nek naast de weg aangetroffen, hoogst waarschijnlijk na een aanrijding met één van de vele langsrijdende auto's.



Het is al diverse keren gebeurd dat de vogels, indien ze toevallig neerstreken in de buurt van de weg, bijna belaagd werden door een kleine groep overenthousiaste fotografen die van het tallud af renden in de richting van de vogels. De vogels schrokken hier soms zo van, dat ze direct weer optrokken om terug te keren naar de verderop gelegen velden. Voor de uilen is deze periode bedoeld als rustperiode om voedsel (voornamelijk muizen) binnen te krijgen, echter vinden ze op deze manier weinig rust en worden ze er zelfs gestressed door, met alle gevolgen van dien.


Om de rust van de velduilen wat meer te waarborgen, is er na intensief overleg tussen politie Waddinxveen- Zuidplas,  gemeente Zuidplas en het recreatieschap Rottemeren besloten om een stopverbod voor voertuigen in te stellen op de Slingerkade in de Polder. Dit houdt in, dat er nu dus niet alleen niet geparkeerd mag worden op de weg, maar zelfs niet meer gestopt mag worden. Hier zal de komende tijd streng op gehandhaafd worden door de politie om zo nog meer schade aan het gebied en eventuele stress voor de velduilen zo veel mogelijk te voorkomen. En er op die manier een kleine bijdrage aan te kunnen leveren dat de al zo zeldzame vogel, niet nog zeldzamer wordt in Nederland.









Velduilen in het plasdrasgebied 2024


Geen opmerkingen:

Een reactie posten