Zwarte stern - Chlidonias niger.
De Zouweboezem is een natuurgebied tussen Meerkerk en Ameide in de Alblasserwaard ZH.
Het gebied bestaat uit een boezem en boezemlanden met open water, rietland, grienden en een groot aantal sloten. ( het Zuidhollands landschap is beheerder van het gebied )
Ik ben vooral voor de Zwarte stern daar gaan kijken..
De Zouwe is een in de veertiende eeuw gegraven boezemwater dat polderwater moest opvangen en afwateren naar de Lek en via de Merwede naar de Linge. Langs dit boezemwater liggen enkele boezemlanden met hier en daar wilgengrienden die bij hoogwater onderlopen. Naast vochtige graslandjes vinden we hier enkele rietmoerassen. Purperreiger, porseleinhoen en zwarte stern zijn kenmerkende broedvogelsoorten van het gebied. Voor de purperreiger is het gebied na de Nieuwkoopse Plassen het belangrijkste broedgebied in Nederland. De Zouweboezem is het kleinste Belangrijke Vogelgebied van Nederland.( info van vogelbescherming Nederland )
Langs het wandelpad dat begint bij de parkeerplaats bij Ameide/Sluis kan je van heel dichtbij nestelende zwarte sterns zien.
De Zwarte stern nestelt hier op speciaal neergelegde vlotjes in het water..
Ik heb ongeveer 20 vlotjes geteld, en zeker 40 Zwarte sterns..
Bij een aantal nesten heb ik eieren gezien..
De Zouweboezem is uitgestrekt moerasgebied waarin verschillende biotopen voorkomen. Waterpartijen, oude en jonge rietgebieden, weiland, griend en bosschages. Vandaar dat je er zo veel soorten kunt zien.
In een van de rietgebieden kun je via een vlonderpad het vogelkijkscherm bereiken.
Zwarte stern - Chlidonias niger.
Zwarte sterns zijn vogels van ondiepe, zoete tot brakke moerassen en wateren. Gebroed wordt in zompige weilanden en verlandingszones, bij voorkeur in velden van krabbescheer en op eilandjes van plantenresten. In de broedtijd worden vooral grote insekten gegeten. Daarnaast staan ongewervelden en vis op het menu. Het zijn trekvogels, die 's winters voor de kust van tropisch West-Afrika bivakkeren. Zwarte sterns maken deel uit van het Nederlandse laagland-landschap en zijn onlosmakelijk verbonden met uitgestrekte natuurgebieden van rivierdelta en laagveenontginningslandschap.
In dit gebied kan je ook de purperreiger zien..
Een aantal nesten worden beschermd door gaas, het is geen mooi gezicht maar de nesten worden zo wel beschermd tegen rovers.
Bijna alle nesten hebben nu jongen zitten. 17-06-2016
Het is een leuk gezicht om het voeren van de jongen te zien..
Het zijn nog maar kleine pulletjes, sommige nog maar een dag oud..
Maar er is nog meer te zien...
Een zingende Snor, Bruine kiekendief en de purperreiger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten