Callantsoog is een dorp aan de Noordzee, in de provincie Noord-Holland.
Het dorp is vooral bekend als badplaats ..
De streek bij Callantsoog werd al voor 980 bewoond en behoorde toe aan het Westfriese gewest/gouw Westflinge.
Op een strandwal lag het dorp Kallinge. De naam is mogelijk afkomstig van de Vikingen die zich hier rond 900 zouden hebben gevestigd. Maar meer waarschijnlijk is dat een afleiding van de persoonsnaam Karl of de Friese mansnaam Kalle. Het tweede deel van de naam zou kunnen duiden op een verbastering van ing of inga. Ing kan een achtervoegsel zijn voor de vorming van persoonsnamen. Kalling zou verbasterd kunnen zijn tot Kallen-Kallens.
Het derde deel van de naam, oog, betekent eiland en is later toegevoegd.
Over de ouderdom van de hervormde kerk bestaan onduidelijkheid. Boven de torendeur staat 1671, op de preekstoel 1697 en op een steen boven de ingang: 12 maart 1696.
De kerkklok is uit 1491 en komt van een eerdere kerk.
Door stormvloeden in 1170 en 1196 werd de strandwal op twee plaatsen doorbroken. Zo ontstond een eiland of oog, met aan de noordzijde de stroomgeul Heersdiep, en aan de zuidzijde de Zijpe. Kallinge werd nu Callingen in den Oge genoemd. Het gebied werd door afslag steeds kleiner, en het dorp Kallinge is waarschijnlijk geheel verdwenen.
Bij Callantsoog is de duinenrij anno 2011 nog steeds slechts één duin breed. Over vijftig jaar zal dat te weinig zijn. In het dorp is dan ook discussie ontstaan over de vraag of de kust landinwaarts moet worden versterkt, waarbij huizen moeten worden afgebroken, of zeewaarts, wat veel meer onderhoud vergt.
De roze Pelikaan ( Pelecanus onocrotalus ) in Callantsoog..
( op 20-03-2015 gezien bij Callantsoog )
De roze Pelikaan is een van de meest algemene en wijdverbreide pelikanen. Hij komt voor in een groot deel van Zuidoost-Europa, Afrika, West- & Centraal-Azië en India. Soms verdwalen ze tijdens de trek tot in Nederland, maar dit komt zelden voor.
Vanaf 14-10-2014 is de pelikaan hier in Callantoog aanwezig, bij een vijver in dorp. Hiervoor heeft hij op Texel gezeten en is eerder al op meerdere plaatsen in Nederland waargenomen..
( of het om de zelfde pelikaan gaat is niet bekend )
Roze Pelikaan..
Noordzee en strand...
Steenloper...
Drieteenstrandloper..
Zilvermeeuw, Scholekster, Steenloper, en Drieteenstrandloper.
Steenloper..
In het voorjaar trekken de rotganzen weer naar het noorden, in grote groepen vliegen ze langs de kust, er zijn er op 21-03-2015 meer dan 5000 stuks waargenomen door een vogelteller..
De rotgans is de kleinste ganssoort die in Nederland komt. De rotgans overwinterd in Nederland langs de kust, in het voorjaar trekken ze via de kustlijn naar Siberie.
Natuurgebied het Zwanenwater ligt in de Noord-Hollandse duinen, ten zuiden van Callantsoog, Het Zwanenwater is een 604 hectare groot natuurgebied en word beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten. Het gebied is gratis toegankelijk voor de leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Landschap Noord-Holland, niet-leden kunnen bij de ingang een dagkaart kopen.
Vogels kijken in de duinen. Voor het spotten van vogels moet je echt in het Zwanenwater zijn!
In de winter zie je tientallen watervogels op de meren zoals smient, slobeend, grote zaagbek en grote zilverreigers.
Het Zwanenwater is een 604 hectare groot natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten ten zuiden van Callantsoog. In dit natuurgebied liggen de grootste natuurlijke duinmeren van Europa, "het Eerste en Tweede Water" Het Zwanenwater kent vochtige duinvalleien, duinen met duingraslanden, duinheide en duinmeren.
Je wandelt hier door duinvalleien vol bloemen en vlinders. Vanuit de vogelkijkhutten kun je vogels spotten op het Eerste en Tweede Water.
Grote Zaagbek..
Vogelkijkhut bij het Eerste water ( noordzijde )
Bij de observatiehut kun je genieten van het rijke vogelleven van het Zwanenwater. De kaart met vogelafbeeldingen geeft je een goed beeld van de vele soorten die hier leven. Met een goede verrekijker kun je bovendien veel soorten zien.
Waargenomen soorten Grote Zaagbek, Slobeend, Smient, Indische Gans, Kuifeend, Wilde Eend, Dodaars, Grauwe Gans, Pijlstaart, Aalscholver, Wintertaling en diverse meeuwsoorten.
Lepelaar, Buizerd, Watersnip, Zanglijster, Winterkoning, Koolmees, Staartmees, Torenvalk, Gaai.
Vogelkijkhut bij het Eerste water ( zuidzijde )
Richting zee zie je het hogere, drogere duingedeelte. In juni kleurt het duinroosje de hellingen bleekgeel. Vanwege de zilte zeewind gaat de begroeiing met mossen, korstmossen en duinroosje langzaam over in kale duintoppen met helmgras.
Het open duingebied is een belangrijk broedgebied voor meeuwen. In oude konijnenholen broeden bergeenden, kauwen en tapuiten.
De duinen van het Zwanenwater zijn kalkarm. Dat is te zien aan de kleur van het zand. Het is iets witter dan de blonde, kalkrijke duinen.. Aan de plantengroei kun je het ook duidelijk zien. Door de schrale, kalkarme bodem en de krachtige zeewind komt heide hier van nature voor.
Om het Zwanenwater gezond en vitaal te houden laat Natuurmonumenten runderen in het gebied lopen. Die eten het gras en de jonge boompjes. Bijzondere plantensoorten krijgen dan weer ruimte. Het open karakter van de duinen blijft zo behouden. Het kan zijn dat je ze tegen komt tijdens het wandelen.
Gele Brem..
Lepelaar..
Het tweede water...
Je kijkt hier uit op het zuidelijke duinmeer, het Tweede Water. Op het Bokkeneiland broeden aalscholvers, meeuwen en lepelaars. Vanaf maart tot augustus zijn er vaak overvliegende lepelaars te zien. Ze pendelen tussen de broedkolonie en het polderland. Op het water dobberen dikwijls grauwe ganzen, slobeenden, kuifeenden, dodaarzen en soms een geoorde fuut.
Van mei tot begin juli bloeien er wel elf soorten orchideeën zoals rietorchis en welriekende nachtorchis.
De bloemrijke duinvalleien trekken heel veel insecten aan. Ze komen af op de nectar in de bloemen en hoppen van bloem naar bloem. Zonder het te merken helpen ze zo mee aan de bestuiving. In het voorjaar zie je allerlei soorten vlinders rondfladderen; icarusblauwtje, duinparelmoervlinder, heivlinder en hooibeestje. Een echt vlinderparadijs!
Icarusblauwtje..
"Zandpolder"
Op 26 juni 2014 is de Zandpolder bij Callantsoog geopend. Dit voormalige bollenland is door Landschap Noord-Holland omgevormd tot een nieuw natuurgebied.
Natuurliefhebbers kunnen vanaf omringende wegen de vogels prachtig observeren.
De Zandpolder doet nu dienst als voedselgebied en rustplaats voor trekvogels.
Voor wandelaars is er een informatiepaneel onthuld over de bijzondere vogels die hier voorkomen. De Zandpolder is één van de 25 projecten van het Ruimtelijk Kwaliteitsprogramma van de provincie Noord Holland en onderdeel van Kust op Kracht.
Het gebied bestaat uit zand, randjes met slik, ondiepe plassen en schelpenstrandjes.
Je ziet hier de trekvogels, zoals de kluut, grutto, wulp, kievit, bergeend, kleine plevier, steenloper, tureluur, paarse strandloper, bonte strandloper, bontbekplevier, smient, wintertaling en scholekster..
Kievit..
Smient..
Bonte Strandloper..
Bontbek Plevier..
Kluut..
Tureluur..