dinsdag 10 maart 2015

Hitland....


Hitland is een natuurgebied gelegen in de Hoogdorpse polder en deels in de Polder Esse, Gansdorp en Blaardorp ten zuidoosten van Nieuwerkerk aan den IJssel. Het natuurgebied is een gevarieerd gebied met water, bos, moeras en weilanden. 


Hitland ligt tussen de rivier Hollandse IJssel en de 's-Gravenweg, de oude weg van Rotterdam naar Gouda. Langs de rivier liggen twee buurtschappen: Klein Hitland en Groot Hitland. Vanaf Groot Hitland is er een voetveer naar Ouderkerk aan den IJssel in de Krimpenerwaard. Dwars door het gebied loopt een fietspad.



In het noorden van Hitland ( klein hitland ) ligt een bos met populieren en veel wandelpaden, langs de dijk bij Klein Hitland stond vroeger een steenfabriek. In vier ovens werden daar de IJsselsteentjes, platte gele stenen, gebakken. De klei werd vanuit de polder aangevoerd met karren getrokken door kleine paarden. Een klein paard werd “hit” genoemd, vandaar de naam Hitland. Eén van de vier ovens is gerestaureerd en te bezichtigen. Hier is ook een manege en er staan er recreatie woningen.


In deze polder was de kwaliteit van de veengrond slecht, er zijn wel stukken polder afgegraven, hierdoor zijn een aantal veenputten ontstaan in de polder.. Bij de IJsseldijk bevinden zich nog twee andere plassen, die ontstaan zijn na overstromingen van de rivier de IJssel, daar bleef een deel van het water achter. Zo’n achterblijvende plas wordt een wiel genoemd.




Al een aantal jaren, nestelen de ooievaars achter het oude gemaal..



Foto boven, hier zie je de oude fundering van de poldermolen die hier ooit gestaan heeft..

>>>   Hier onder zie je de foto,s van Hitland buitendijks...



Hitland buitendijks is het gebied wat in de IJssel ligt, en bij eb komt langs de oever een groot stuk zelling achter de strekdam droog te liggen, hier word door de grutto, wulp, scholekster etc dankbaar gebruik van gemaakt om te foerageren, vooral vroeg in het voorjaar komt de grutto hier rusten voor dat het broedseizoen begint..



Bij vloed in de rivier de IJssel, staan de Grutto,s met zijn alle op de strekdam..








Bij eb lopen de grutto,s te fourageren op het slik van de zelling..








Een groot gedeelte van Hitland bestaat uit water. Het middengedeelte van Hitland is een veenweidegebied, met betrekkelijk smalle stukken weiland en daartussen brede sloten, dit gedeelte word Polder Esse, Gansdorp en Blaardorp genoemd. aan de andere kant van het fietspad ligt de polder de Mient die grenst aan de s,Gravenweg..  je ziet hier veel weidevogels zoals grutto, kievit, wulp, en tureluur.. In de winter is de smient hier volop aanwezig maar ook de grote canadese gans, grauwe gans en kolgans..












Ouderkerkslaantje van de s,Gravenweg bij Nieuwerkerk, naar de dijk van de IJssel waar de pont naar Oudekerk aan den IJssel ligt.. rechts ligt Hitland Zuid..





Het zuiden van Hitland ligt tegen Capelle aan den IJssel. In het gebied aan de Zuidkant bevinden zich veel wandelpaden, die lopen door de bossen, langs de weiden en soms ook door de moerassen in de vorm van knuppelpaden. er is veel riet en waterplanten: grote en kleine lisdodde, rietorchis, ratelaar, krabbenscheer, zwanenbloem. vogels zoals de IJsvogel, Roerdomp, Watersnip, Ransuil zijn hier te zien..
Grote Bonte Specht...

1 opmerking:

  1. Waar vind ik precies die
    "oude fundering van de poldermolen die hier ooit gestaan heeft"?
    Het is nu winter dus ik denk dat ie niet door de begroeiing aan het zicht onttrokken wordt

    BeantwoordenVerwijderen