dinsdag 13 oktober 2015

De Heemtuin in Capelle aan den IJssel..



Tussen de 's Gravenweg en de Abraham van Rijckevorselweg in Capelle aan den IJssel ligt de heemtuin Capelle. ( ingang 's Gravenweg 327 )

                                            Blauwe kaaszwam ( Oligoporus caesius ) ??


De heemtuin is ongeveer een hectare groot en bestaat uit kleine kavels die tussen de sloten liggen.
De toegang is gratis en de heemtuin is altijd open. De heemtuin is vooral bekend om de Paddestoelen.


In de heemtuin van Capelle zijn in de herfst veel paddenstoelen te zien. Zoveel zelfs dat de Heemtuin een belangrijke plaats is geworden voor mycologen.


In 2006 werd voor het eerst de zeldzame Inktviszwam in de Heemtuin gevonden. De melding was voldoende om tientallen mycologen naar de Heemtuin te krijgen en allen spraken hun bewondering uit over de variatie aan paddenstoelen in de Heemtuin.


De inktviszwam ( Clathrus archeri ) is een schimmel uit de grote familie Phallaceae ofwel stinkzwammenfamilie. De soort heeft een vruchtlichaam waarvan de vorm doet denken aan een inktvis. Daarnaast is deze soort te herkennen aan de karakteristieke kadavergeur.


De soort is oorspronkelijk afkomstig uit Australië en is in 1921 voor het eerst in Europa gesignaleerd. Waarschijnlijk zijn sporen van deze zwam meegekomen met Australische troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De inktviszwam is zeldzaam en staat op de Rode Lijst (GE) maar is sterk toegenomen, waaronder in Drenthe, maar ook op andere plaatsen in Nederland.

                                

 De inktviszwammen komen, net als de grote, roze en kleine stinkzwammen uit duivelseieren.


Ook de roze stinkzwam is hier te zien. De stinkzwammen ruik je behoorlijk, de geur blijft een tijd in je neus zitten.. vooral die van de inktviszwam..


Grote stinkzwam - Phallus impudicus 




Roze Stinkzwam..



Ik ga al een aantal jaar sinds 2010, in de herfst een paar keer naar de heemtuin om de vele paddestoelen en zwammen te bekijken.

Het is best bijzonder om zoveel paddestoelen en zwammen op zo een klein gebied bij elkaar te zien..

Gewoon elfenbankje - Trametes versicolor



Gestreepte nestzwam.



af en toe worden er nieuwe houtsnippers op de wandelpaden gestrooit, deze houtsnippers van verschillende boomsoorten zijn een ideale voedingsbodem voor de vele paddestoelen die hier elk najaar te zien zijn.. Je ziet dan ook vele soorten paddestoelen tussen de houtsnippers.


Judasoor.

De vrijwilligers die hier helpen, hebben er een mooie heemtuin van gemaakt. 
De heemtuin is natuurlijk het hele jaar te bezichtigen, en niet alleen voor de paddestoelen, maar ook voor de vele planten en bloemen..



Ook op de afgezaagde boomstronken, boomstammen en takken langs het pad groeien allerlei paddestoelen en zwammen.

Oranjerode stropharia - Psilocybe aurantiaca.

Roodporiehoutzwam 


rookzwam.


Sparrenveertje.






 Honderden natuurliefhebbers uit binnen- en buitenland bezoeken graag meerdere keren de Heemtuin. Op zoek naar een van de ruim 90 paddenstoelensoorten die de Heemtuin rijk is.
Met name de inktviszwam, die zeldzaam is in ons land komt in de Heemtuin rijkelijk voor. Geniet ervan, maar laat ze vooral staan, zodat anderen er ook van kunnen genieten.


Op de grond van de heemtuin komt bijna geen zonlicht én het is er lekker vochtig. Paddenstoelen vind je daarom vooral op de beschaduwde plekjes op de grond en op de stammen van levende of dode bomen. 

Houtknotszwam..









Platte Tonderzwam. 

Roodporiehoutzwam .

Gele Trilzwam - Tremella mesenterica

Geweizwam.









**
2017








Najaar 2018

De Duivelseieren waar de Inktviszwam uitgroeid.
Inkviszwam - Devilfingers or Octopus stinkhorn





Aardsterknollen.


































Geen opmerkingen:

Een reactie posten