De Amsterdamse Waterleidingduinen ligt in het duingebied tussen Zandvoort (Noord-Holland) en de Langevelderslag in de gemeente Noordwijk (Zuid-Holland).
Dit duingebied is een van de grotere natuurgebieden aan de kust.
De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. je kan hier wandelen door de bossen, de duinen en de heide...
Het duingebied is ingericht voor de winning van drinkwater, voor de stad Amsterdam..
De familie van Lennep stelde in 1853 een gedeelte van hun landgoed Mariënweide ter beschikking aan de Duinwater Maatschappij. Door middel van een paar kanalen en een kom (de door Willem II gegraven Oranjekom) kon men water, eerst via vaten en schepen naar Amsterdam brengen. Dit water werd voor 1 cent per emmer aan de Willemspoort verkocht.
In een deel van het duingebied liggen infiltratiekanalen en geulen waar schoon rivierwater doorheen word gepompt. Het water stroomt door de kanalen.Gezien de vele bijzondere waterplanten en -dieren behoren de infiltratiegeulen nu tot de schoonste watertypen in Nederland. In 1990 werd formeel vastgelegd dat natuurbeheer de tweede hoofdtaak is van Waternet, naast de drinkwaterwinning.
Het duingebied is een beschermd natuurmonument. Daarmee geniet het bescherming volgens de Europese regelgeving. In dit duingebied mag men alleen wandelen. ( je mag overal buiten de paden wandelen ) De Amsterdamse Waterleidingduinen is het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland.
Het gebied heeft vier ingangen.
Panneland in Vogelenzang, De Oase in Vogelenzang, Zandvoortselaan in Zandvoort, en bij De Zilk..
In het noorden van het gebied liggen infiltratiekanalen. Oostelijk van het gebied zijn grote oppervlakten grond bebost. In het zuiden is het duinreliëf minder door vergravingen veranderd. Het centrale gebied bestaat uit landschap dat tijdens de duinverstuivingen tussen 14e en 16e eeuw is ontstaan.
Hier in dit duingebied loopt de grootste damhertenpopulatie van Nederland. Er zijn hier eekhoorntjes, vossen, konijnen.Een grotere verscheidenheid aan planten komt bijna nergens anders in Nederland voor. Er zijn hier meer dan 100 vogelsoorten en in een aantal oude bunkers zitten vleermuizen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten